Drukuj
Nadrzędna kategoria: Działania prozdrowotne
Kategoria: W zdrowym ciele...

drugie śniadanie 

 

Drugie śniadanie to często posiłek zaniedbywany w ciągu dnia. Szybko, po zjedzeniu najczęściej skromnego śniadania, czujemy głód. Przy zbyt długich przerwach w jedzeniu dochodzi do znacznego obniżenia poziomu glukozy do krwi, co wpływa na spadek wydajności fizycznej i umysłowej, zmniejszenie zdolności koncentracji, a także rozdrażnienie. Najłatwiej kupić „coś na ząb” : batonik, ciastko, chipsy

… A z pomocą powinno przyjść na drugie śniadanie! Kiermasze ze zdrową żywnością mają pokazać, że drugie śniadanie może być smaczne, zdrowe, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dotychczas, od września, stoiska przygotowały klasy 2A, 2B, 2C gimnazjalne oraz kilka klas czwartych. Oferta była bardzo urozmaicona. Uczniowie klas gimnazjalnych samodzielnie przygotowali kanapki, gdyż uznano, że jest to najwygodniejsza i zdrowa forma drugiego śniadania. Zostały one wzbogacone w warzywa ( sałatę, pomidora, paprykę, ogórka świeżego i kiszonego). Dzięki temu kanapki zawierały witaminy, sole mineralne oraz błonnik. Pieczywo białe częściowo zostało zastąpione razowym; źródłem białka była chuda wędlina, twarożek. Smaku dodawały listki świeżej bazylii, szczypiorek. Ważnym elementem każdego posiłku powinny być także owoce, które     są bogate w witaminy, składniki mineralne, przeciwutleniacze. Przygotowane przez uczniów sałatki owocowe i galaretki z owocami miały duże powodzenie. Atrakcyjność oferty zwiększyły gofry podawane z domowymi konfiturami zniknęły ze stołów w pierwszej kolejności. Zaproponowana forma drugiego śniadania została uzupełniona napojem mleczno-owocowym wykonanym na bazie jogurtu domowej produkcji. Kiermasze w naszej szkole cieszą się popularnością i stały się już szkolną tradycją.

 

przygotowała Małgorzata Jasiulewicz